Taalatelier op OBS Het Vogelnest

Samen met kunstenaar Willy Bergsma maakten de leerlingen van het Vogelnest een tentoonstelling met eigen werk rond het thema ‘taal’. Eerst ging Bergsma met de kinderen in op ‘eigen taal’. Ze liet ieder kind het mooiste woord uit zijn of haar eigen taal kiezen. Dat woord werd vervolgens het onderwerp van een poster.  

Dit leidde tot een tentoonstelling die de waarde van taal onder de aandacht te brengt; talen van de ouders en die van de kinderen. Door de eigen taal te gebruiken en deze aan het Nederlands te koppelen ontstaan er snellere verbindingen in de hersenen tussen de twee talen. 

Het project had ook een sociaal-cultureel doel: taal als startpunt om wederzijds begrip tussen mensen te stimuleren, om ze trots te laten zijn op hun eigen taal en cultuur.  

De ouders zijn uitgenodigd om te komen kijken naar de tentoonstelling. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst raakte iedereen al gauw met elkaar in gesprek. Dit uiteraard vergezeld van heerlijke hapjes die werden verzorgd door enkele ouders. Behalve taal verbindt eten ook!