Oekraïense leerlingen op 't Swannestee

't Swannestee geeft momenteel les aan zeven Oekraïense vluchtelingen in de leeftijd van 4-13 jaar. Ze zijn opgevangen in Langweer en krijgen op school les in onder andere Nederlands. Omrop Fryslân maakte er een item over (hieronder een korte samenvatting, klik op de link voor het complete item met filmpjes)

Een Oekraïense vader die in Langweer zit met zijn kinderen, nam het initiatief op de school af te stappen. "Vorige week donderdag stond hier een man op de stoep en die vroeg hoe het hier zat met het onderwijs", zegt directeur Thijmen Krikke van OBS 't Swannestee. "Hij had een aantal kinderen dat hij graag naar school wilde. De man zei zelf al dat hij zich kan voorstellen dat het niet makkelijk te regelen is."

Krikke besloot te bellen met de gemeente Fryske Marren. "Die zei dat het ministerie er nog geen beleid voor had. Wij wilden ze heel graag opvangen op eigen initiatief. De man is hier met meerdere gezinnen langs geweest en toen hebben we zeven kinderen op school verwelkomd."

"Wij hebben vrijwilligers uit het dorp gevraagd of ze ons willen assisteren", zegt Krikke, "Dat zijn gepensioneerde juffen en meesters. Dat wilden ze wel en zo zijn we afgelopen woensdag met het onderwijs begonnen. De kinderen krijgen vandaag bijvoorbeeld topografie en Nederlandse les."
(Bron tekst: Omrop Fryslân, bron foto: Omrop Fryslân, Casper Slotboom)